Acasa » Stiri imobiliare » Am vazut si case fericite!
noblesse

Am vazut si case fericite!

Iata povestea unui palat vechi de peste un secol. Cum si-a recapatat acesta stralucirea? Haideti sa vedem.

Ca oras-capitala, Bucurestiul este plin de bijuterii arhitecturale, de o valoare artistica incontestabila si, bineinteles, istorica. Farmecul multor asemenea case vechi zace nebagat in seama de majoritatea trecatorilor. Exista, insa, si povesti fericite! Pasiunea pentru astfel de cladiri istorice le poate „dezgropa” din uitare, redandu-le stralucirea de odinioara. Acesta este si cazul acestei proprietati.

Palatul este situat in apropiere de centrul Capitalei, pe strada Sfintilor. Este cunoscut in prezent sub numele „Palatul Noblesse”, si functioneaza ca si Centru de Arte si Evenimente. A trecut, timp de un an si jumatate, printr-un amplu proces de restaurare interioara si exterioara. Aici, investitia s-a ridicat la 1,5 milioane de euro si a dus la majorarea valorii de piata a cladirii de cel putin trei ori, asa cum estimeaza proprietarii actuali.

Autorizatia de construire pentru actualul Palat Noblesse a fost eliberata in anul 1881, pe baza unui proiect conceput de Alexandru Savulescu (autorul planurilor pentru actaulul Muzeu National de Istorie al Romaniei).

In anul 1903, cladirea trece printr-o serie de schimbari, pentru a fi „adaptata gusturilor” unui nou proprietar, bancherul Leonid Berkowitz, un cunoscut om de afaceri al acelor vremuri. Printre modificari se numara atat recompartimentarea casei, cat si inlocuirea unor elemente arhitecturale.

Bineinteles ca, din istoria casei, nu lipseste nici amprenta regimului comunist. In anul 1948, resedinta familiei Berkovitz este nationalizata, fiind transformata, mai apoi, in Casa Pionierilor (apoi Cerul Copiilor) din sectorul 2, destinatie pe care o pastreaza pana in anul 1989.