Acasa » Media » Case care dateaza de peste 1.000 de ani
pitesti

Case care dateaza de peste 1.000 de ani

Chiar daca nu ne dam seama, de cele mai multe ori, proprietatile vechi ascund povesti de sute de ani. Haideti sa vedem impreuna cladirile din Romania carora merita sa le cunoastem povestile!

Prima cladire care dateaza de aproape o mie de ani se afla in Cluj-Napoca. Probabil ca nu multe persoane cunosc lucrul acesta, dar ea se afla pe teritoriul tarii noastre din a doua jumatate a secolului al XI-lea. Poarta numele de Biserica Calvaria, iar lacasul acesteia este un simbol al celui mai mare cartier al orasului.

calvaria

A doua cladire veche se afla in Arad si este, in acelasi timp, un lacas de cult. In mod cert majoritatea trec pe langa ea fara sa observe astfel de detalii. Poarta numele de Biserica Sarbeasca si a fost ridicata intre anii 1698-1702. In perioada 1790-1822 a suferit diferite transformari, iar in urma acestora nu si-a pastrat forma initiala, actualmente avand un stil baroc.

arad

In Bucuresti, pe o straduta ingusta, se afla cea mai veche cladire locuibila. Poarta numele de Casa Melik, iar acum gazduieste Muzeul Theodor Pallady. Dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, si este cunoscuta pentru arhitectura traditionala, care s-a pastrat de-a lungul trecerii timpului.

melik

Ne mandrim si cu Pitesti! Aici regasim o constructie care dateaza de peste 350 de ani, care poarta numele de Biserica Domneasca. Cladirea este ctitorita de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Serban, si de catre sotia acestuia, Domnita Balasa. Prezinta o arhitectura aparte, care scoate in evidenta rafinamentul din secolul al XVII-lea.

pitesti

Cea mai veche cladire din Brasov este Biserica Sfantul Bartolomeu, care dateaza din secolul al XIII-lea. In prezent este un obiectiv turistic si se poate vizita.

biserica

Si in Alexandria regasim un monument istoric. Vorbim despre Scoala Gimnaziala Nr. 5, care are 118 ani de istorie. Este cea mai veche institutie de invatamant din Alexandria, ramasa functionala.

scoala