Acasa » Stiri imobiliare » Ce profit iti aduce achizitionarea unui apartament pentru inchiriere?
mmm

Ce profit iti aduce achizitionarea unui apartament pentru inchiriere?

In anul precedent, a devenit tot mai evidenta revenirea interesului pentru cumpararea de locuinte in scop investitional. Cum poate fi cantarita insa, din perspectiva unui client aflat, probabil, la prima “mutare” din acest gen, gradul de atractivitate a unei anumite proprietati?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, pe baza unor statistici, am facut o comparatie intre profitul pe care il ofera achizitia unui apartament in diferite zone ale Bucurestiului. Aceste date raporteaza preturi medii solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare la nivelul mediu al chiriilor practicate in zonele respective.

De exemplu, in zona central ( Unirii, Universitate, Victoriei, Romana, Cotroceni, Dacia ), un pret mediu solicitat pentru o garsoniera este de aproximativ 41.000 de euro, iar chiria se situeaza la 250 de euro. Aceste valori echivaleaza cu un randament de aproape 7,3% si un interval de recuperare a investitiei de 13 ani si circa noua luni. Un apartament cu doua camere  este scos la vanzare cu 76.200 de euro si pentru inchiriere cu 400 de euro pe luna. Nivelul acestuia va ajunge la aproximativ 6,3%, iar perioada de amortizare la 15 ani si peste zece luni. Daca luam in considerare un pret mediu de 101.700 de euro, raportat la o chirie de 520 de euro pe luna, un apartament cu trei camere in zona centrala va ajunge la un randament de circa 6,1%, ceea c ear face ca investitia sa fie recuperate in 16 ani si trei luni.

In sectorul 3 ( Titan, Balta Alba, Vitan ), datele arata ca pretul mediu solicitat pentru o garsoniera este de  33.000 de euro, raportat la o chirie de 200 de euro pe luna. Profitul oferit de aceasta proprietate ar fi de 7,2% pe an, iar investitia va fi recuprata in 13 ani si noua luni. In aceste zone, un apartament cu doua camere este disponibil spre vanzare cu 49.000 de euro si spre inchiriere cu 280 de euro pe luna. Ar aduce un randament de 6,8% si o perioada de amortizare de 14 ani si sapte luni. O locuinta tricamerala ar ajunge la 61.500 de euro si la o chirie de 300 de euro pe luna. Randamentul? 6,4%, iar o durata de recuperare a investitiei 15 ani si peste sase luni.

In cartierele din sectorul 4 ( Berceni, Giurgiului ), achizitia unei garsoniere poate ajunge si la 25.000 de euro, fata de chiria lunara de 150 de euro, randamentul ar duce la aproape 8% pe an, iar achizitia ar fi amortizata in 11 ani si peste sase luni. Un apartament cu doua camere poate ajunge la 40.000 de euro, iar o chirie la 250 de euro pe luna. Acesta ar oferi un randament de 6,5% si o perioada de recuperare in 14 ani si patru luni. In conditiile unei locuinte tricamerale, pretul este de 55.000 de euro, iar cel al unei chirii de 300 de euro pe luna. Randamentul ajunge la 5,86% pe an, iar durata de amortizare este de peste 16 ani.