Acasa » Media » Cele mai vechi cladiri din Romania
pitesti

Cele mai vechi cladiri din Romania

Cu toate ca nu ne dam seama, proprietatile vechi ascund povesti de sute, poate mii de ani. Haideti sa vedem impreuna cladirile vechi din tara noastra, cu a caror frumusete ne mandrim!

Prima cladire care dateaza de aproape o mie de ani se afla in Cluj-Napoca. Probabil ca nu multi cunosc lucrul acesta, insa ea se afla pe teritoriul Romaniei inca din a doua jumatate a secolului al XI-lea. Poarta numele de Biserica Calvaria, si lacasul acesteia este un simbol al celui mai mare cartier al orasului.

cluj

A doua cladire veche se afla in Arad, care este, in acelasi timp, un lacas de cult. Cu siguranta majoritatea trec pe langa ea fara sa stie astfel de detalii despre aceasta. Poarta numele de Biserica Sarbeasca si a fost ridicata intre anii 1698-1702. In perioada 1790-1822, a suferit diferite transformari, iar in urma acestora, nu si-a pastrat forma initiala.

arad

In Bucuresti, pe o strada ingusta, se afla cea mai veche cladire locuibila. Poarta numele de Casa Melik, iar acum gazduieste Muzeul Theodor Pallady. Dateaza din a doua jumatate a secolului XVIII-lea, si este caracteristica pentru arhitectura traditionala, care s-a pastrat de-a lungul timpului.

melik

Si cu Pitesti ne mandrim! Aici regasim o constructie de peste 350 de ani, care poarta numele de Biserica Domneasca. Cladirea este ctitorita de catre domnitorul Tarii Romanesti Constantin Serban si de catre sotia acestuia, Domnita Balasa. Prezinta o arhitectura aparte, care scoate in evident rafinamentul din secolul al XVII-lea.

pitesti

Cea mai veche cladire din Brasov este Biserica Sfantul Bartolomeu, care dateaza din secolul al XIII-lea. In prezent este un obiectiv turistic si se poate vizita.

brasvo

Si in Alexandria regasim un monument istoric. Este vorba despre Scoala gimnaziala nr. 5, care are 118 ani de istorie. Este cea mai veche institutie de invatamant din Alexandria, ramasa functionala.

alexandria