Acasa » Stiri imobiliare » Criza trece, proprietatile raman!
imob

Criza trece, proprietatile raman!

De ce sa stai cu chirie? De ce sa nu iti cumperi propria casa? Mai ales in conditiile in care ratele pentru credit sunt mai mici sau, in unele cazuri, chiar egale cu chiria! La aceasta intrebare, brokerii imobiliari este bine sa stie raspunsul atunci cand discuta cu potentialii clienti, deoarece este o intrebare des intalnita in piata imobiliara din tara noastra.

Pe de-o parte, a fi proprietar inseamna, in esenta, sa investesti in averea familiei tale. Pe de alta parte, un chirias reprezinta un vector prin care averea proprietarilor creste si a chiriasilor…scade.

Potrivit unui studiu, 64,6% dintre americani detin propria locuinta, comparativ cu 70%, cum era anul trecut. Acestia economisesc bani pentru avansul pe care trebuie sa-l plateasca pentru achizitia locuintei., iar dupa ce se muta, economisesc bani pentru plata ratelor. Spre exemplu, in anul 2002, un metru patrat destinat constructiilor rezidentiale costa 100 de dolari, iar in perioada de boom imobiliar ajunsese la 900 de euro. Sa comparam putin preturile. Tot in acelasi an, un apartament cu doua camere, situat intr-un bloc vechi de pe Calea Mosilor din Bucuresti costa 12.000 dolari. In anul 2008, acelasi apartament costa 140.000 euro. Dupa cum bine stim, a urmat criza, iar preturile au crescut intr-un mod semnificativ.

In Romania, din pacate, nu exista o universitate care sa se ridice la nivelul Harvard, deci nu avem acces nici la studii legate de nivelul averilor proprietarilor, in comparatie cu cele ale chiriasilor. Pana atunci cand va veni acel moment si vom avea acces la astfel de date, ne multumim cu cele din Statele Unite. Anul trecut, averea proprietarilor era estimata la 195.400 dolari, in timp ce a chiriasilor era de doar 5.400 dolari.