Acasa » Descriere zona Oltenitei

Descriere zona Oltenitei

Aflat la periferie, dar foarte aproape de centrul Capitalei, cartierul Berceni se bucură de o serie de avantaje care îl fac atractiv în rândul celor care au venituri până în medie. Nu mai departe de acum 40 de ani, acesta era doar un câmp întins pe care s-au construit câteva locuinţe. Nu exista nimic – nu erau gaze, nu erau trase utilităţi, erau doar câţiva oameni cu venituri modeste care au avut curajul să construiască în zonă.

Incepand cu 1964, odata cu noua platforma industriala din partea sudica a Bucurestiului ( IMGB), la vest de Sos Oltenitei, a fost demarata constructia unui ansamblu de locuinte; treptat  acesta s-a transformat in Cartierul Berceni, denumirea preluata de la artera de circulatie din vecinatate, asa cum o cunoastem azi. Teritoriul unde a fost dezvoltat reprezenta partea sudica a fostei comune Seban Voda din vecinatatea fostelor localitati Progresul si Aparatorii Patriei.

Astăzi, Berceni este un cartier cu de toate ( crese, gradinite, scoli, licee, parcuri, hipermarket-uri, mall-uri, piete agroalimentare, mijloace de transport in comun ), apropiat de centrul Bucureştiului, traversat de patru staţii de metrou şi cu toate acestea, o zonă mai mult decât accesibilă la nivel de preţuri.

Soseaua Oltenitei  este acea sosea ce incepe de la cimitirul Bellu si duce catre Orasul Oltenita (DN4).

Ovidiu Densusianu etiologic, deduce cuvântul Olteniţa din bulgărescul OTDEVLNITA – piatră de hotar. Otdevlnita a evoluat lent spre Olteniţa, păstrându-se mult timp si această pronunţia de Otdevlnita.

Ea este situata in nordul cartierului Berceni ; o artera foarte importanta a sectorului 4, pe care intalnim: 2 parcuri ( Parcul Carol si Parcul Tineretului),  2 mall-uri ( City Mall si Sun Plaza), 3 statii de metrou ( Eroii Revolutiei, C-tin Brancoveanu, Piata Sudului) si o alta in apropiere  ( Aparatorii Patriei), cimitirul Bellu , Gradina de Sud, Terenurile de Tenis, Parcul Tineretului ( zona Oraselul Copiilor), casa memoriala Tudor Arghezi,  Piata Sudului – cu Big Berceni ( important nod comercial) – ca apoi sa fie “taiata” de Sos Vitan Barzesti , ce face legatura rapid cu sectorul 3 al Bucurestiului.

De remarcat faptul ca Soseaua Oltenitei este un punct de atractie pentru foarte multi cumparatori datorita multor avantaje; daca ar fi sa o segmentam, pentru argumentare, ea ar fi cam asa:

Intre City Mall si Brancoveanu

 • intre doua statii de metrou;
 • magazinul Billa;
 • liceul catholic, gradinite (“Aschiuta 2003”, “Alunisului”, Ursuletul de Plus”, “Gargarita”, Cycas”, “Guguta”), scoli
 • apropierea de Parcul Tineretului;
 • suprafete generoase ale apartamentelor ( pe strazile: Padesului, Pictor Stefan Dumitrescu, Cornetului, Pometului, Lalosu, Stoian Militaru) construite intre 1986-1990;

In spatele acestor strazi se afla o zona  de case-vile, extrem de curata si civilizata, unde s-au construit si cateva ansambluri rezidentiale noi, printre care si Octopus Garden.

 • terenurile de tenis
 • Gradina de Sud
 • Restaurante
 • Banci, farmacii, magazine

Legaturi rapide cu: 13 Septembrie- Panduri, Rahova, Drumul Taberei, Militari  prin Sos Viilor; Panduri- Cotroceni- prin pasajul Basarab- catre Nordul Capitelei ( cartier 1Mai, Titulescu, Banu Manta) sau, prin Serban Voda- Bdul Tineretului- Unirii

Intre Brancoveanu si Big

Deasemenea, intre doua statii de metrou si in apropierea mall-ului Sun Plaza sau a Big-ului Berceni ( una dintre cele mai bine aprovizionate si mai ieftine piete din Bucuresti)

 • apropierea de parcul Tineretului prin Calea Vacaresti;
 • casa memoriala Tudor Arghezi (str. Martisor);
 • existenta B-dul Brancoveanu cu strazile adiacente ( Imparatul Traian, Baltita, Pomarla, Paduroiu, Secuilor, Tache Gheorghe) ce au constructii 1985-1988 si suprafete generoase;
 • gradinite, scoli;
 • Scoala de politie;
 • Benzinarie (Agip);
 • Pizzeria Athos, magazine, banci, farmacii;

Itre Big si Vitan Barzesti

Aici gasim constructii 1979-1986. Soseaua Oltenitei formeaza-  pe partea dreapta- cu Soseaua Berceni un triunghi  ce are la baza str Iriceanu. In acest triunghi este format un microcartier ce dispune de apartamente la preturi accesibile, construite dupa 1979; aici gasim 2 piete agroalimentare ( Big si Piata Berceni- recent modernizate), 3 spitale, numeroase locuri de joaca pentru copii, 2 scoli ( 113 si 133), 2 gradinite (133 si Panseluta), 2 Mega Image, banci, farmacii, supermarket-uri, restaurante, pizzeria Athos, benzinarii ( OMV si Mol), cofetarii cu laborator propriu.

Pe partea stanga a acestui triunghi este zona Cercetatorilor ( cu strazile: Lunca Barzesti, Nicolae Barbu, Ionescu Florea, Stolnici, Savinesti), o zona ce s-a construit intre 1984-2009, pe malul fostului lac Vacaresti; aici avem ansamblul rezidential Jupiter si Euroclub.

Sos. Oltenitei- prin  Piata Sudului face legatura cu centrul Capitalei prin Calea Vacaresti, Bdul Tineretului, Unirii, sau prin Calea Vacaresti – cu Mihai Bravu- Obor – Stefan cel Mare,  iar prin Vitan Barzesti se ajunge rapid in Dristor, Vitan , Mihai Bravu, sau chiar Titan.