Acasa » Stiri imobiliare » Dezvoltatorii contraataca
constructii

Dezvoltatorii contraataca

Asa cum bine stim, atunci cand vine vorba despre cumpararea unui imobil prin credit, cel mai des folosite cuvant este „Prima Casa”. O spun atat cumparatorii, cat si datele Bancii Nationale a Romaniei. Atunci cand a fost demarat programul Prima Casa, in luna iunie a lui 2009, in plafonul de 60.000 euro se incadrau doar apartamente din blocurile vechi, situatie care nu s-a schimbat pana in momentul inceperii dezvoltarilor imobiliarelor noi adresate, in mod cert, segmentului Prima Casa. In acest sens, un exemplu bun estea dezvoltarea-mamut din Zona de Sud a Capitalei, care a adus pe piata imobiliara mii de apartamente noi si ieftie, situate in ansambluri rezidentiale.

In conditiile acestea, dezvoltatorii au inceput sa „imprumute” in ansamblurile lor cateva lucruri esentiale ale apartamentelor vechi: pretul si amplasarea. Astfel, pe piata au aparut apartamente noi, care intra in competitie directa cu locuintele construite de pe vremea comunismului, atat in ceea ce priveste pozitionarea lor fizica, cat si in ceea ce priveste pretul.

Bineinteles, noua abordare a dezvoltatorilor arata ca acestia sunt dispusi sa finanteze proiectele din surse propii. In comparatie cu dezvoltarile de dinainte de criza, ansamblurile rezidentiale dispun de un numar mic de apartamente. Daca aceste ansambluri rezidentiale, de mici dimensiuni, care sunt situate in cartierele traditionale ale Capitalei, sunt dezvoltate, preponderent, de catre investitorii romani, lucrurile se schimba in ceea ce priveste ansamblurile rezidentiale de dimensiuni mai mari.