Acasa » Stiri imobiliare » Proprietarii si dezvoltatorii de apartamente – ce au in comun?
ansamblu

Proprietarii si dezvoltatorii de apartamente – ce au in comun?

Sa le luam pe rand. La prima vedere, intre cel care obtine un venit de 250-300 euro pe luna din inchirierea unei locuinte si un dezvoltator rezidential, care poate castiga sute sau miliarde de euro, pare sa existe o distanta de la cer la pamant. Desi puterea financiara este un factor care ii diferentiaza, cei doi au si un lucru in comun: ambii sunt investitori. Cei doi pornesc de la acelasi principiu – imobiliarele sunt mai atractive fata de depozitele bancare pentru a-si pastra si, desigur, pentru a spori capitalul.

Cumparatorul de apartamente destinate inchirierii

Daca generalizam, profitul obtinut dintr-o investitie variaza in functie de specificul fiecarei proprietati in parte. In timp ce bancile ofera o dobanda la depozitele in euro de circa 1,5%, o astfel de investitie produce randament intre 6% si 8%. Ca exemplu putem lua un apartament tricameral, situat in nordul Capitalei, cu o suprafata de 120 metri patrati, cu un pret de achizitie cuprins intre 180.000-200.000 euro, iar chiria de 1200-1300 euro pe luna. Am folosit aceasta zona ca exemplu deoarecele este una dintre cele mai solicitate pentru chirie de catre expati, iar de obicei contractele se fac pe o perioada buna, de doi-trei ani, chiria fiind platita de catre companiile angajatoare.

Dezvoltatorul de proiecte rezidentiale

Pentru ca acesta dispune de un capital mai consistent, al doilea tip de investitor in imobiliar este, de fapt, dezvoltatorul de proiecte rezidentiale. Este cel care achizitioneaza un teren, construieste un imobil pe acesta, iar mai apoi il valorifica, de regula prin vanzare, insa il poate si inchiria. O astfel