Acasa » Stiri imobiliare » Unde mai poti prinde reduceri la locuinte?
imobiliare

Unde mai poti prinde reduceri la locuinte?

Daca privim in ansamblu evolutia pietei rezidentiale din ultimul an, vom descoperi un lucru interesant: in ciuda unor oscilatii lunare firesti, valul de reduceri declansat odata cu perioada de recesiune se mai simte si astazi pe segmentul locuintelor noi, iar in Bucuresti este, practic, singurul dintre marile orase unde se poate vorbi despre o traiectorie descendenta a preturilor.

In Capitala, pretul mediu cerut in momentul de fata de catre vanzatori, respectiv 1.034 euro pe metru patrat, este cu 2,3% mai mic decat cel consemnat la finalul lunii februarie a anului precedent (1.058 euro/mp). Ultima luna a marcat o scadere de 0,3%, de la 1.037 euro pe metru patrat (la nivelul lunii ianuarie). Asa cum era de asteptat, locuintele din blocurile vechi s-au scumpit usor, atat de la inceputul anului trecut incoace (cu 1,3%), cat si in ultima luna (cu 0,2%, de la 1.002 euro/mp).

Ce s-a ieftinit in Bucuresti? Apartamentele din ansamblurile rezidentiale bucurestene s-au ieftinit considerabil pe parcursul ultimului an: dupa un recul de 1,6% in a doua luna de iarna (de la 1.082 euro/mp), acestea costa, in medie, 1.065 euro, valoare cu 8,4% mai mica fata de cea din februarie 2014 (1.163 euro/mp). Aceasta evolutie a preturilor poate fi considerata un etalon destul de fidel al preferintelor cumparatorilor raportat la numarul de camere. In felul acesta, in ultimul an, cel mai mare declin, de 9,4%, a avut loc pe segmentul garsonierelor din blocurile noi. Acestea sunt situate la un nivel de pret de 1.009 euro/mp, in comparatie cu 1.140 euro/mp util.

In ciuda acestei tendinte puternic descendente pe segmentul locuintelor noi, si pe aceasta piata pot fi identificate semnalele stabilizarii preturilor. Conform unor statistici realizate recent, valoarea de constructie a locuintelor amplasate in ansambluri rezidentiale finalizate in anul 2014 la nivelul Capitalei a crescut cu cel putin 10%, in comparatie cu 2013.