Acasa » Stiri imobiliare » Vrei sa iti cumperi o locuinta? Afla ce tip de credit ti se potriveste!
credite

Vrei sa iti cumperi o locuinta? Afla ce tip de credit ti se potriveste!

In comparatie cu anul anterior, in prezent tabloul ofertelor de imprumuturi ipotecare arata semnificativ diferit. De la decizia de a restrictiona programul Prima Casa la moneda nationala a trecut un an. Tabloul ofertelor de creditare autohtone pentru locuinte s-a schimbat intru totul. La inceput, atunci cand s-a implementat aceasta schimbare, creditul co-garantat de catre stat in lei era prea putin atractiv pentru potentialii cumparatori, in conditiile in care acesta presupunea achitarea unei rate lunare cu aproximativ 30% mai mare fata de echivalentul sau in euro. In momentul de fata, lucrurile sunt total schimbate.

La un credit de 45.000 euro, rata este de 1.000 lei. Pe de-o parte, daca luam ca exemplu un imprumut ipotecar de 200.000 lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, cea mai buna oferta pe segmentul Prima Casa consta in achitarea unei rate lunare de 991 lei. Pe de alta parte, la un credit ipotecar standard in lei (pentru aceeasi suma si aceeasi perioada), un debitor ar trebui sa plateasca lunar 1.104 lei. Comparativ, rata aferenta unui imprumut in valoare de 45.430 euro s-ar ridica la aproximativ 244 euro, suma fiind, in lei, 1.075.

Costurile celor trei tipuri de credite ipotecare se situeaza la un nivel foarte apropiat. Lucrul care continua sa faca diferenta este cuantumul avansului solicitat de catre banci. In ceea ce priveste Prima casa, solicitantii trebuie sa dispuna de un minimum de 5% din valoarea imobilului, fata de un credit standard, unde bancile solicita un minimum de 15%.

Daca te incadrezi in categoria clientilor care nu dispun de foarte multi bani in momentul achizitiei, un credit Prima Casa a fost si va ramane, in mod clar, cea mai buna optiune. Bineinteles, atat timp cat te incadrezi in conditiile de eligibilitate ale programului. Daca ai mai multe economii, poti apela la un credit co-garantat de catre stat. Pentru acesta, poti achita un avans mai mare. De asemenea, poti apela si la celelalte doua solutii ipotecare. Desi achitarea unui avans mai mare poate fi un obstacol in ceea ce priveste incheierea tranzactiei, aceasta reprezinta, de fapt, un real avantaj pe termen lung. Suma pe care o vei avea de restitui la final va fi, cu siguranta, mai mica.