Record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut în Europa.

Record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa. În ce lumină e prezentată România.

  • Se înregistrează un record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa.
  • România este prezentă în raport cu doi pădurari ucişi: Liviu Pop ucis în Maramureş şi Răducu Gorcioaia, ucis în Iaşi.

7540858-mediafax-foto-alexandra-pandrea

Conform Agent Green, cel mai ridicat număr de protectori ai naturii asasinaţi în decursul unui singur an a fost consemnat de organizaţia Global Witness în 2019.

Global Witness publică miercuri raportul anual care prezintă cel mai ridicat număr de activişti de mediu si protectori ai naturii asasinaţi pe parcursul unui an, raportând 212 de oameni care şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au apărat moşia şi s-au opus distrugerii naturii.

În medie, patru protectori ai naturii au fost omorâţi în fiecare săptămână de la crearea Tratatului pentru Climă de la Paris din Decembrie 2015. Însă cei mai mulţi sunt reduşi la tăcere prin atacuri violente, arestări, ameninţări cu moartea sau procese.

Peste jumătate dintre crimele raportate anul trecut s-au întâmplat în doar două ţări: Columbia (64) şi Filipine (în creştere de la 30 în 2018 la 43 în 2019). Global însă, numărul este cel mai probabil mult mai mare, deoarece foarte multe cazuri nu sunt consemnte niciodată.

Printre activiştii omorâţi în 2019 se numără şi Datu Kaylo Bontolan, din Filipine, după ce s-a opus mineritului ilegal în zona. Lider al tribului Manobo, a fost unul dintre indigenii ucişi în 2019, în timp ce îşi exercitau apărau ţinuturile lorancestrale în faţa celor nou veniţi să exploateze resursele lor naturale.

Mineritul a fost sectorul cu cele mai multe crime inregistrate la nivel global, cu 50 de cazuri în 2019, urmat de industria agro-chimică, în special în Asia, unde au avut loc 80% dintre atacurile din domeniu.

România nu lipseşte din raport, fiind menţionaţi pădurarii Liviu Pop, ucis în Maramureş, şi Răducu Gorcioaia, ucis în Iaşi.

Sursa: MediaFax.ro